Spaarrekening buitenland

  8 jan    Sparen

  Een spaarrekening is een rekening waarbij de bank een vergoeding over het gespaarde bedrag geeft in de vorm van rente. De houder van de spaarrekening stort iedere keer een bepaald bedrag op deze rekening. Het bedrag wat op de spaarrekening staat, wordt in feite ter beschikking gesteld aan de bank en hiervoor krijgt de rekeninghouder, oftewel de spaarder, een beloning, namelijk rente. Hoe hoger de rente is die een bank aanbiedt, hoe aantrekkelijker het natuurlijk voor de spaarder is. Over je tegoed op een normale lopende rekening krijg je overigens geen of een zeer lage rente vergoed, dus het is altijd aan te bevelen om geld dat je niet uit hoeft te geven op een spaarrekening te zetten. Niet alleen in Nederland, maar ook in het buitenland kun je een spaarrekening openen. Veel buitenlandse banken bieden een forse rente aan, wat het openen van een spaarrekening in dat land erg aantrekkelijk maakt. Jammer genoeg maken banken het niet eenvoudig om over de landsgrenzen een rekening te openen.

  Belasting en een spaarrekening in het buitenland

  Een paar jaar terug was het erg voordelig om in het buitenland een spaarrekening te openen. Dat was vanwege het feit dat je in bepaalde landen een hogere rente kreeg dan in Nederland. Deze hoge rente trok natuurlijk veel mensen aan uit landen met een lagere rente. Bovendien kon je makkelijk de belastingdienst ontwijken. Je betaalde dus in principe helemaal geen belasting over de ontvangen rente. Dit is niet meer het geval, want sinds juli 2005 worden namelijk alle rentes die je in een ander EU-land ontvangt, automatisch doorgegeven aan de Nederlandse belastingdienst. In landen zoals Belgiƫ, Oostenrijk en Luxemburg wordt al bronbelasting ingehouden op je rente. Dit geldt ook voor niet EU-landen, zoals Zwitserland. Als je dus een spaarrekening in het buitenland hebt, dan is het verstandig om aan de Nederlandse belastingdienst middels je aangifte door te geven dat je in het desbetreffende land al belasting betaalt. Zo voorkom je dat je dubbel belasting moet betalen.

  Tarieven van rente in het buitenland

  Sommige mensen kiezen ervoor om een lening af te sluiten in het buitenland. Iedereen heeft daar natuurlijk zijn eigen reden voor. Zo zijn er mensen die in het buitenland willen lenen vanwege de lagere tarieven. Sommige buitenlandse banken bieden een lening aan tegen een aanzienlijk lager rentepercentage dan banken in Nederland. Dat maakt het voor ons als Nederlander erg aantrekkelijk om naar die bank over te stappen. Andere mensen hebben als reden een buitenlandse lening af te sluiten omdat ze nog met een oude registratie bij BKR, oftewel Bureau Krediet Registratie, zitten. Ook de buitenlandse banken zullen hier in steeds meer gevallen informatie over inwinnen, dus of je hier dan wel een lening kunt krijgen is nog maar de vraag.

  0
  0
  0
  0