Informatie over rente in het buitenland

  16 apr    Sparen

  Heel wat mensen hebben een spaarrekening bij een bepaalde bank geopend en zetten maandelijks of misschien wel wekelijks een bedrag op deze rekening. Uiteindelijk hebben ze zo na een bepaalde tijd een mooi bedrag gespaard, waar ze leuke dingen van kunnen doen zoals op vakantie gaan. Niet alleen in Nederland kun je een spaarrekening openen, ook in het buitenland kunnen wij als Nederlanders een spaarrekening openen.

  Rente in het buitenland

  De meeste mensen die een spaarrekening in het buitenland openen, doen dit met een achterliggende gedachte, namelijk de rente die daar hoger is. Een spaarrekening houdt in dat je het bedrag wat je op de rekening hebt staan ter beschikking stelt aan de bank om te gebruiken als werkkapitaal. Als beloning geven banken rente over het bedrag wat jij bij elkaar hebt gespaard. Iedere bank in het buitenland hanteert verschillende rentepercentages. In sommige landen krijg je gemiddeld echt een hoger rentepercentage dan in Nederland, wat het voor Nederlanders natuurlijk erg aantrekkelijk maakt om in dat land een spaarrekening te openen.

  Overigens kozen voorheen heel wat mensen ervoor om een spaarrekening in het buitenland te openen met de bedoeling de belasting om de tuin te leiden. Maar sinds de Europese lidstaten verplicht zijn om alle gegevens over buitenlandse vermogens uit te wisselen, is zwart sparen niet meer zo aantrekkelijk.

  Valutaschommelingen en rente in het buitenland

  Soms kan de rente die je in het buitenland ontvangt wel een hoger percentage hebben, maar dat wil niet zeggen dat het uiteindelijke bedrag aan rente ook hoger is. Dit heeft namelijk te maken met de verschillende valuta’s in de verschillende landen. Vooral in politiek onstabiele landen is de rente die je ontvangt erg hoog, en dat is natuurlijk niet voor niets. De waarde van je buitenlands spaargeld kan dalen vanwege valutaschommelingen in het desbetreffende land. Dit betekent automatisch dat het totale bedrag aan rente ook lager is. In Nederland heb je wel zekerheid bij het openen van een spaarrekening, want hier geldt namelijk het zogenoemde depositogarantiestelsel. Dit betekent dat als een bank failliet gaat, de rekeninghouder tot twintigduizend euro zijn volledige tegoed terug krijgt. In sommige landen is dit niet automatisch het geval en moet je zelf gaan informeren of er een garantieregeling is en wat dat precies inhoudt.

  0
  0
  0
  0