Vaststellingsovereenkomst, wat nu?

  13 nov    Juridisch

  Vaststellingsovereenkomsten worden met name gebruikt bij het ontslaan van werknemers. In zulke overeenkomsten wordt er gekeken naar een overeenkomst tussen twee verschillende partijen. In een vaststellingsovereenkomst zorgen dat beide partijen, de werkgever en de werknemer, het eens zijn over de afspraken die in deze overeenkomst staan. Meestal doet de werkgever de werknemer een voorstel waar de werknemer een akkoord op kan geven. 

  Wat staat er in een vaststellingsovereenkomst?

  Samen met de werkgever wordt er gekeken naar de afspraken die gemaakt worden rondom het beëindigen van de arbeidsovereenkomst. Elke vaststellingsovereenkomst is anders, maar er zijn een paar afspraken die in elke overeenkomst voorkomen, zoals: de reden voor het ontslag, dat er geen sprake is van een dringende reden en dat de werknemer zelf tot het besluit van ontslag is gekomen. Andere elementen zijn: de ontslagvergoeding, de einddatum van de arbeidsovereenkomst, het eventuele vakantiegeld, het inleveren van bedrijfseigendommen, een concurrentiebeding en het pensioen.

  Waar moet ik op letten bij het krijgen van een vaststellingsovereenkomst?

  Er zijn een aantal zaken waar je goed op moet letten bij het krijgen van een vaststellingsovereenkomst. Teken bijvoorbeeld nooit gelijk de vaststellingsovereenkomst. Werkgevers proberen vaak de beste optie voor zichzelf te kiezen, in plaats van jou het beste aanbod te geven. Lees het aanbod daarom altijd goed door. Check of alles klopt, kijk of je het overal mee eens bent en noteer al je vragen die je hebt voor je werkgever. Als je al getekend hebt, heb je nog 14 dagen bedenktijd om het aanbod af te wijzen.

  Kijk of je in aanmerking komt voor rechtshulpvergoeding. Als in de vaststellingsovereenkomst staat dat juridisch advies vergoedt wordt, maak hier dan zeker gebruik van. Juridisch advies bij een vaststellingsovereenkomst kan je helpen om een zo goed mogelijk aanbod te krijgen bij het ontslag.

  Zorg voor meer bedenktijd. Vaak zet een werkgever de werknemer onder druk om zo snel mogelijk de overeenkomst te ondertekenen. Door middel van een protestbrief kun je voor meer bedenktijd zorgen. In deze protestbrief staat vermeld dat je de datum wilt uitstellen.

  Vaststellingsovereenkomst en WW-uitkering

  Bij ontslag kun je in aanmerking komen voor een WW-uitkering. Hier hangen wel bepaalde voorwaarden aan, zoals:

  • De werkgever heeft besloten jou te ontslaan
  • De vaststellingsovereenkomst betreft de juiste opzegtermijn
  • Je komt niet in aanmerking voor een WW-uitkering als het ontslag jouw schuld is door bijvoorbeeld: diefstal, bedreiging of mishandeling
  • Je bent actief bezig geweest met het vinden van nieuw werk sinds de beëindiging van de arbeidsovereenkomst
  0
  0
  0
  0