Leren omgaan met geld

  23 apr    Geld

  Iedereen komt wel eens geld te kort. Zeker vandaag de dag, want veel mensen hebben last van de economische crisis. Maar er zijn ook genoeg mensen die altijd lijken te kampen met financiële problemen, terwijl ze toch eigenlijk wel genoeg inkomsten hebben om rond te kunnen komen. En toch lukt het deze mensen niet. Lang niet iedereen kan op een goede, verantwoorde manier met geld omgaan. Het probleem zit hem erin dat ze niet beseffen wat ze verkeerd doen. In dit artikel geven we daarom een aantal tips om beter om te leren gaan met geld, zodat je begrijpt op welke uitgaven je kunt besparen, hoe je op een slimme manier geld kunt sparen, en hoe je verantwoord geld uit kunt geven.

  Besparen op uitgaven

  Allereerst is het een goed idee om je bankafschriften van bijvoorbeeld de afgelopen drie maanden erbij te pakken/af te drukken. Markeer vervolgens alle vaste lasten waar je niet onderuit kan komen (bijvoorbeeld de huur) met een rode stift, en tel al deze bedragen bij elkaar op. Dit geld ben je sowieso elke maand kwijt. Vervolgens markeer je alle uitgaven waar je mogelijk op zou kunnen besparen met een groene stift. Hier liggen je kansen! Hier liggen je actiepunten!
  Denk bijvoorbeeld alleen al aan het geld dat je uitgeeft aan boodschappen. Ga je wel naar de goedkoopste supermarkt? Hou je de aanbiedingen wel in de gaten? Koop je A-merken, of de veel goedkopere B-merken? Koop je veel artikelen waar je eigenlijk ook wel zonder kan? Enzovoorts.

  Daarnaast kan er meestal veel bespaard worden op telefoonkosten. Bellen en sms’en kan tegenwoordig op een smartphone met internet namelijk vrijwel altijd gratis. (Let er wel op dat je niet over je bundel heengaat, door bijvoorbeeld WiFi te gebruiken!)
  Maar denk ook eens aan roken! Mensen met financiële problemen die (veel) roken, kunnen ontzettend veel geld besparen door goedkopere sigaretten te kopen, minder te roken, of beter nog: door helemaal te stoppen!

  Op een slimme manier geld sparen

  Als je door bovenstaande besparingen wat geld bespaart, bijvoorbeeld een euro of 50 per maand, dan zou het slim zijn om in elk geval een deel van dat geld op een spaarrekening te zetten, al is het maar een tientje per maand!
  Je bouwt zodoende namelijk een buffer op voor het geval dat er zich opeens een onvoorziene uitgave voordoet. Bovendien ontvang je ook nog eens rente over het geld dat je spaart!

  Op een verantwoorde manier geld uitgeven

  Met een dak boven je hoofd, kleren aan je lijf, en genoeg te eten en te drinken, is er voldaan aan alle primaire levensbehoeften. Je zou kunnen zeggen dat de rest overbodig is, maar dat is natuurlijk een beetje te kort door de bocht. Het genieten van een bepaalde mate van welvaart is heus geen schande, ook niet als je geldproblemen hebt. Maar het is wel belangrijk dat je ervoor zorgt dat deze zaken niet onnodig veel geld kosten. En het allerbelangrijkste: als je iets leuks wilt kopen, leen dan geen geld, maar spaar ervoor totdat je het je kunt veroorloven.

  0
  0
  0
  0