Geschiedenis van Goud

  5 nov    Geld

  De geschiedenis van goud begint al heel vroeg, ongeveer 3000 jaar voor Christus dateren de eerste gouden juwelen. Archeologen vonden bij opgravingen in onder andere Irak verschillende schatten, zoals een gouden helm van een koning, een gouden diadeem van de koningin met gouden blaadjes, oorringen en andere juwelen.

  Egypte en de geschiedenis van goud

  De Egyptenaren hebben de techniek van het goudsmeden verbeterd. Zij zijn degene die ontdekte dat goud beter te bewerken is als je het verhit. Op deze manier kwamen ze er ook achter hoe je de zuiverheid van het goud kan bepalen en dat hoe zuiverder het goud hoe brozer het is.

  Vroeger werd goud als ruilmiddel gebruikt, oftewel als betaalmiddel. Tegenwoordig bepaald nog steeds de waarde van goud hoeveel ons geld waard is. In China werd in 1901 voor Christus goud al geaccepteerd als een betaalmiddel. Voorheen was vooral zijde een betaalmiddel in China. Dit waren vierkanten stukjes goud. Pas in de achtste eeuw voor Christus werden er voor het eerst munten geslagen in klein Azië. De munten zagen er toen al zo uit, zoals wij nu ook gewend zijn. Aan de ene kant een kop en aan de andere kant een zegel.

  Geschiedenis van goud en de Romeinen

  De geschiedenis van goud gaat nog verder door in de Romeinse tijd. Romeinen hebben veel voor de wereld betekent en veel dingen die zij bedacht of ontdekt hebben maken wij nog steeds gebruik van. De Romeinen gebruikten vooral zilveren munten, simpelweg omdat zij over te weinig goud beschikten om als betaalmiddel in te zetten. Zelfs de keizers hadden hier te weinig voor. Dit veranderde nadat de Romeinen de wereld begonnen te verkennen en nieuwe goudgebieden vonden.

  Goud heeft dus een zeer belangrijke invloed vroeger gehad en heeft dit nog steeds op onze huidige betaalmiddelen. Hier wordt vaak niet meer aan gedacht, als men aan goud denkt, denken zij toch vaak het eerst aan sieraden en juwelen.

  0
  0
  0
  0