Beleggen voor dummies: 9 meest gestelde vragen

    3 jul    Belggen

    Wat het toppunt van beleggen is? Met uw laatste centen een spaargeld aanschaffen natuurlijk!

    Tussen al het dagelijkse jargon op financieel gebied heeft u als beginnende belegger snel een bos voor ogen waardoor u de bomen niet meer doorheen ziet. We willen het graag in gemakkelijke taal verwoorden en u een aantal handvatten geven zodat u kunt beginnen met oriënteren en/of al de eerste stappen nemen in uw beleggingsavontuur.

    Diverse onderzoeken en enquêtes wijzen uit dat beleggers op verschillende manieren hun financiële prestaties beoordelen. De meeste beleggers kijken naar prestaties op korte termijn om te oordelen hoe het staat met de winst. Financiële connaisseurs daarentegen raden juist aan om een analyse te maken op lange termijn. Zo verschilt ook de mening over rendement; de ene vindt dat een hoger beleggingsrisico zorgt voor hoger rendement. Dit blijkt ook een mythe te zijn. 

    Leren beleggen is leuk. We geven je een aantal handvatten met de meest gestelde vragen en antwoorden.

    Vraag 1: Welke aandelen moet ik kopen?

    Dit hangt sterk af van wat u met uw geld wilt doen. Streeft u snelle groei na, dan ligt het risico hoger. Denk aan beleggen in nieuwe bedrijven in de technologische branche. Wilt u het risico lager houden, dan kunt u beter beleggen in grotere bedrijven die in rustig vaarwater verkeren. Risicospreiding is altijd raadzaam, dus het beleggen in meerdere sectoren en soorten aandelen. Nu hebben we het alleen over individuele aandelen, maar via beurs-, index- en beleggingsfondsen.

    Vraag 2: Investeren in fondsen, waarom?

    Het investeren in één enkel aandeel is riskant. Wanneer het aandeel zakt, kunt u bij verkoop van het aandeel groot verlies leiden. Bij fondsen kunt u tot wel honderd of meer verschillende obligaties en aandelen hebben.

    Vraag 3: Waarom aandelen überhaupt?

    U kunt uw geld “laten groeien” met beleggingen. Er liggen risico’s op de loer, dus wees bedachtzaam en let op de fluctuaties en de keuzes die u maakt.

    Vraag 4: Combineren tussen aandelen en obligaties?

    In beleggersjargon noemen we dit het diversifiëren van de portefeuille. Aandelen zijn risicovol en obligaties bieden meer veiligheid. Een interessante formule of ezelsbruggetje is de rekensom: trek uw leeftijd af van het cijfer 100, dit is het percentage van uw portefeuille voor aandelen. De rest is zou uit obligaties moeten bestaan.

    Vraag 5: Waarom zijn obligaties dan veiliger?

    Een obligatie is in feite een lening die u aan instelling verstrekt. Dit kan een overheidsinstelling zijn of een bepaald bedrijf. Uw belegging of lening wordt dus na een tijd met rente terugbetaald. Het risico dat een bedrijf failliet gaat of andere financiële problemen ondervindt kan niet worden weggenomen. Desalniettemin is een obligatie aanzienlijk veiliger dan een aandeel.

    Vraag 6: Voor welke periode houd ik een aandeel vast?

    Hier is geen universeel antwoord op, maar reken circa met een paar jaar. Heeft u kapitaal dat u voor zo’n periode niet voor gebruik nodig heeft, kunt u gaan beleggen in aandelen. Eén van de achterliggende redenen zijn de fluctuaties. Dus u wilt niet na korte tijd gedwongen zijn uw aandelen te verkopen. Mocht u twijfelen over gekochte aandelen, analyseer dan wat er in de afgelopen periode is gebeurd en wat de reden van de belegging was. Afhankelijk van de situatie van het desbetreffende bedrijf moet er een afweging worden gemaakt of u de aandelen wilt vasthouden, verkopen of wellicht extra aandelen bijkopen.

    Vraag 7: En hoe zit het dan met obligaties?

    Wilt u volledig profiteren van de terugbetaling, dan moet u wachten tot de afloopdatum. Vroegtijdig eruit stappen en verkoop via handelaren is ook een optie. Let wel op het feit dat er soms commissies aan te pas komen en u niet altijd en overal hetzelfde bedrag ervoor krijgt.

    Vraag 8: De markt zakt snel weg, wat te doen?

    Allereerst: blijf kalm. Een gevarieerde of gediversifieerde portefeuille zorgt ervoor dat u groeit op lange termijn. Leg de focus niet op de korte termijn. Schommelingen in de markt worden, mits u een goede strategie heeft, opgevangen.

    Vraag 9: Hoe zit het met fluctuaties?

    Hoe bepaalt u hoe uw aandeel het doet? Vergelijkingen van het verloop van de koers zijn hiervoor een goede werkwijze. Mocht bijvoorbeeld de AEX op een specifieke dag zakken, kunt u een gelijkwaardige koersdaling aan zien komen van een bedrijf in uw portefeuille. Mocht een aandeel met 5-10% achterblijven op de markt, kunt u kijken waar dat aan ligt. Een tijdelijke inzinking of een structureel probleem, dat is de vraag waarmee u kunt bepalen of u aandelen bijkoopt, verkoopt of geen actie onderneemt.

    0
    0
    0
    0